Тоалетните с някои училища са като от миналия век
Интернет
Всеки 10-и ученик се стиска заради мръсни WC

Бум на бъбречни заболявания при децата

СИЛВИЯ Николова - четвъртък, 31-08-2017 - 08:00

Изследват безболезнено с ултразвук в Александровска болница

Увеличаване на бъбречните заболявания при децата отбелязват нефролозите в последните 5-6 години. Това съобщиха от Университетската педиатрична болница в София, където работи един от малкото кабинети за детска бъбречна биопсия в страната. Пробите за изследване се взимат безболезнено със сонда, наподобяваща пистолет – играчка. Така малчуганите не се стресират и самото изследване за тях протича като игра. Самият материал пък се обработка от прецизна апаратура за диагностика. Точните и безпогрешни резултати от нея увеличават неколкократно назначаването на най-подходящото лечение и добрият резултат от него. Новият кабинет се намира в Клиниката по детска нефрология и диализа за диагностициране и лечение на бъбречни заболяния. В нея се извършват уникални за страната ни дейности, като – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационно гледане.

Според нефролозите Враца и Монтана са ендемични области с традиционно висок ръст на бъбречни болести сред децата и юнашите. На родителите, чиито деца се оплакват от болки или рядко ходят до тоалетната те препоръчват изследване с ултразвук на отделителната система, измерване на артериалната хипертония, на ръст, тегло и коремна обиколка, както и изследване на урината с тест-ленти за 12 показатели. „Най-честият проблем, особено сред учениците, е т.нар. мегацист, популярен повече като голям мехур. Той се среща при 10% от малчуганите и тийнейджърите. Причината е, че те масово се стискат да не ходят в тоалетната в школото заради мръсотията”, разказа нефроложката проф. Анелияа Буева.

При 5,5% от изследваните вече деца у нас, са установени вродени аномалии на отделителната система. 51 от прегледаните деца или 8,4 процента са с отклонения във функцията на пикочния мехур. Затлъстяване е установено при 74 от децата (12 процента), от тях 28 деца (38 процента) са с повишени стойности на артериално налягане.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.