МОНИТОР
За първи от пет година насам

Изнасяме повече за Германия, отколкото внасяме

Агенция Монитор - неделя, 11-03-2018 - 15:34

Страната ни е изнесла стоки за Германия за 3,82 млрд. евро за Германия през 2017 г. В същото време вносът възлиза на 3,68 млрд. евро. Това сочат данните на Германската статистическа служба.

Оказва се, че стойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата година е 7,51 млрд. евро, което е ръст от 12,7% спрямо 2016 г. Резултатите оправдават очакванията за пореден рекорд при търговията. Българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия.

„Тези резултати говорят за подобряването на състоянието на българската икономика като цяло. Отчитаме ръст при БВП, намаляване на безработицата. Инвестициите също са положителни“, коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

По думите му за пръв път стокообменът минава границата от 7 млрд. евро. „Радващо е, че изнасяме повече, отколкото внасяме. От началото на прехода това се е случвало само веднъж - през 2013 година“, допълни още той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.