Менда Стоянова
МОНИТОР

Запорират само собствените пари на общините

Агенция Монитор - вторник, 10-04-2018 - 16:08

Запор ще се налага само за собствените пари на общините, без да се пипат средствата дошли от Европейския съюз (ЕС). Това предвиждат внесени промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

В мотивите е посочено, че те са направени, за да не се допуска блокиране на средства, които са постъпили като субсидия, трансфер или временен безлихвен заем от държавния бюджет, или в случаи, когато се предоставят на субсидирани заведения чрез бюджетите на общините.

Запор обаче няма да може да бъде налаган на средствата от Европейския съюз и по други международни програми и договори на общините, предлага още Стоянова.

Няма да може да се блокират и свързаните с тях национално финансиране и средствата от авансови плащания в случаите, когато са предоставени за сметка на държавния бюджет, както и чрез сметки за средствата от Европейския съюз.

Шефката на бюджетната комисия посочва още, че тези средства представляват трансфер или временен безлихвен заем към общините и следва да бъдат защитени от запори.

Както „Монитор“ вече писа според данни на Министерството на финансите през 2017 г. 13 общини са се нуждаели от финансово оздравяване, при 32 общини година по-рано.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.