Отец Касиян с една от модерните машини, с които монасите обработват земите си.

Монаси от Кюстендилско станаха топ производители на картофи

Северина Иванова - сряда, 13-09-2017 - 15:16

Монасите от манастира „Благовещение“ край Кюстендилското село Копиловци са сред първенците по производство на картофи тази година. Те отчитат свръх производство, а очаквания добив е над 5 тона от декар. „Ние залагаме изцяло на екологичното производство. Засадили сме малко над 80 декара. Използвахме специални сортови, френски и ето труда ни даде плодове“, коментират мъжете в расо.

От няколко дни при тях тече усилена подготовка по прибирането на картофите. За целта ежедневно идват десетки безработни, на които плащат по близо 3 лв. на събрани 100 кг картофи. „Идва ли са всякакви хора при нас. Деца, възрастни, всеки иска да изкара някой лев и да подпомогне семейството си. Наскоро дори дойде на работа една жена със сериозни проблеми в крака. Да ви кажа тя се справя по-добре и от останалите, важна е волята“, казват още братята от манастира.

И тази година те ще представят продукцията си на тържища в Кюстендил и София. Хората вече познават мъжете и ги търсят всяка есен, за да си закупят от тях екологично чисти продукти. „Като техните картофи никъде няма. Освен, че цената им не е скъпа те често и подаряват по-дробните, за да си изхранваме животните“, споделят хора от района на Копиловци.

Огромният манастирски комплекс, разположен в кюстендилското село Копиловци привлича хора от цялата страна и чужбина.

Монасите са едни от малкото, които обработват 800 декара земя под аренда, кандидатстват по програми пред Фонд „Земеделие“ и разполагат с една от най-модерните техники.

„Всичко каквото изкараме като пари влагаме в манастира. Той е един от уникалните не само в региона ами и за цялата страна. Всеки, който е дошъл при нас, отново се е върнал. В градината до параклиса отглеждаме боб, картофи, царевица. Имаме и изградени парници за зеленчуци», коментират още дейните монаси.

Монасите се занимават и с биоземеделие.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.