Над 20 бракониери на бяла мида спипа ИАРА

Елена Анастасова - четвъртък, 11-01-2018 - 16:18

Рибари искат промяна в Закона

Над 20 бракониери на бяла пясъчна мида са спипали инспекторите на ИАРА за последните два месеца. Съставени са актове и наказателни постановления на нарушителите за нерегламентиран улов. Конфискувани са и механичните уреди, повечето от които са самоделни. В повечето случаи бракониерите са ловили бяла мида с драги, които са забранени от закона или без разрешително за стопански риболов, казаха от ръководството на ИАРА. Бракониерските набези зачестяват и стават все по брутални напоследък, твърдят рибари. "Влизат в морето с драги и тралове, разорават всеки ден дъното и унищожават планктона, с който се хранят дребните риби като цацата. Така се прекъсва хранителната верига и това е една от причините за намаляването на рибата и дори за изчезването на някои видове. Проверяват ги, глобяват ги, но бракониерстването продължава", смятат морските.   
Според сега действащите законови норми, уловът на морския деликатес е разрешен, но само по мануалния метод. На практика това означава, че мидата може да се събира единствено с голи ръце, което е изключително трудно и бавно, а през зимния сезон е и невъзможно, заради ниските температури на водата. 
Строго е забранено е уловът да се извършва с дънни тралове и драги. В Закона за Рибарство и аквакултури обаче няма точна дефиниция какво е драга, няма и точно описание на разрешения мануален метод. Заради тези дребни непълноти в закона, много от бракониерите се измъквали и успявали успешно да съборят актовете и наказателните постановления в съда. 
Проблемът с бялата мида виси от години и до момента не е намерил разрешение. Рибарите са разделени на два лагера относно драгите. От едната страна са крайните противници, които смятат, че закона трябва да се промени така, че ясно и категорично да забрани уловът с драги и тралове и да се въведат лимити за дневен улов. Друга част от рибарите обаче смятат, че законови промени трябва да има в обратната посока. Те настояват Законодателят да разреши уловът на бяла мида с механични средства, както е в цяла Европа. 
"В момента има дупка в закона и неясноти, които трябва да се коригират. От една страна е забранен уловът на бяла мида с тралове и драги, но от друга страна не е записано какво представлява трал и драга. Драгирането и траленето обаче не е такъв проблем, какъвто го изкарват. Така се лови по целия свят. Големият проблем е, че има много бракониери които ловят и малките миди преди те да са достигнали полова зрялост и преди да са се размножили. За да се гарантира че находищата няма да бъдат унищожени е наложително да се реши този въпрос. Да се забрани уловът на миди с размери под 2,5 см и да се предвидят солени глоби за бракониерите", коментираха от риболовния бранш. 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.