Вътрешният двор на Камарата
Гълъби, врабчета и сойки превърнаха парламента в хранилка за пернати

Граблива птица пази италианските депутати от натрапници

Агенция Монитор - неделя, 08-05-2016 - 15:52

Двама ветеринари се грижат за комфорта на сокола

От няколко дни стръвен сокол се грижи за спокойствието на италианските народни избраници. Грабливата птица е пълновластна господарка на вътрешния двор на Камарата на депутатите в Рим, където обикновено държавните мъже и жени се събират на кафе с цигара. Но от няколко месеца заформеното като зимна градина шикозно местенце е фрашкано с гълъби, врабчета, сойки и други градски птици, които са го превърнали направо в хранилка. Просто защото след себе си народните избраници оставят щедри отпадъци от недоядени кроасани, сандвичи, бисквити и плодове. И тъй като парламентарните чистачи, натоварени със задачата да гонят носещите куп зарази пернати, са се провалили в начинанието, шефовете им решили да вземат на служба най-големия естествен враг на гълъбите и компания - сокола.

Соколът на работното си място

Чашата на търпението на народните избраници към нахалните птици преляла преди месец, когато гълъби на няколко пъти влезли дори в пленарната зала и смутили работата им „на ползу роду“. Дори веднъж депутатите били принудени да прекъснат важно заседание в присъствието на няколко министри, тъй като повиканите квестори и охранители се оказали безсилни пред кръжащите непрекъснато над главите им пернати. Тоест служителите не могли да ги прогонят и тогава парламентаристите, без значение на политическата им окраска, обявили до един война на досадните птици. Независимо че по принцип те са борци за мир и благоговеят пред неговия символ, а именно гълъбицата. Както и да е, но номерът със соколето наистина се оказал ефикасен, тъй като крясъците му започнали да гонят надалеч нарушаващите депутатското спокойствие летящи твари.

Само че инициативата се оказа малко скъпа дори за парламентарната каса, тъй като за сокола трябва постоянно да се грижат двама ветеринари – гледачи със сериозни заплати. Ами съвестни и бдителни репортери публикуваха разходите по парламентарната борба с римските градски птици и предложиха като по-евтин вариант над двора – зимна градина бъде опъната защитна мрежа. Засега идеята се обсъжда и соколът царува.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.