Прокуратурата реши:

Няма да разследват уволнението на Георги Костов

Агенция Монитор - четвъртък, 09-03-2017 - 17:25

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от държавното обвинение. Проверката е показала, че няма извършено престъпление против трудовите права. Писмени обяснения са дали Костов, вътрешният министър Пламен Узунов и шефовете на Вътрешна сигурност и Инспектората в МВР.

Костов беше освободен от президента Румен Радев миналия месец по искане на служебното правителство, като министър Узунов мотивира искането с няколко случая от последните 2 г., в които главният секретар принуждавал полицейски началници да напускат или те били премествани на по-ниски длъжности.

След това пък Костов подаде сигнал в прокуратурата, че служебният министър му оказал натиск да подаде оставка, като го заплашил, че в противен случай ще бъдат изнесени сведения за бивши служители, които той е карал да напускат МВР.

В постановлението за отказ да бъде образувано досъдебно производство СГП се мотивира с липса на извършено престъпление, тъй като „Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма“. Прокуратурата не обсъжда дали това решение е правилно или не е, тъй като законът не й дава възможност да прави преценка за целесъобразност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.