Оригиналът на Боровското съкровище се намира в Националния исторически музей.
СНИМКА: АВТОРЪТ

Излагат Боровското съкровище в Норвегия

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - петък, 11-08-2017 - 14:14

Боровското съкровище ще бъде изложено в Норвегия по време на международната изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”. Информацията е на Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията ще бъде открита на 1 септември в музея Bryggen в град Берген от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и българския министър на културата Боил Банов. Изложбата е финансирана по Норвежката програма за сътрудничество (финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство).

Боровското сребърно съкровище е открито от трактористи през 1974 г. в нива край град Борово, Русенска област. То съдържа пет съда – каничка, три ритона и купа. Датирано е от археолозите към 4 век пр. Хр. и е сред най-ценните открития у нас от епохата на траките. Оригиналът на съкровището е изложен в Националния исторически музей в София. Негово копие има в Регионалния исторически музей в Русе. Борово се сдоби с реплика на прочутото си съкровище четирийсет години след откриването му.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.