Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева: Трябва да сме готови за този променен свят

Три служителки на ЕК ранени при атентата

Монитор - сряда, 23-03-2016 - 14:13

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева съобщи пред БНР, че три служителки на Комисията са сред стотиците ранени при вчерашните атаки в Брюксел.

„Това беше удар в сърцето на Европа. Още един път ни доказва, че светът се промени – има много повече рискове, а радикализацията и ислямизма присъстват навсякъде”, заяви тя.

„Трябва да сме готови за този свят. Това означава работа на службите за сигурност, това значи обществото да има по-голяма чувствителност към този риск. Това означава и да сме обединени в защита на нашите ценности и начин на живот”, смята Георгиева.

„Атаката беше тест за това доколко след парижките атаки имаме по-добра система за защита на нашите служители. Евакуирахме три сгради, защото те бяха над метростанцията. Една от тях - на службата по селско стопанство, все още е затворена, защото се опасяваме от структурни проблеми в основата на сградата”, каза още еврокомисарят във включване от Брюксел.

Българският еврокомисар подчерта, че терористични групировки владеят огромни територии в различни части на света, в които искат да наложат със страх тяхната представа за това какъв трябва да бъде животът.

„Огромна част от тях са родени тук в Белгия или във Франция, или в някоя от другите страни на Европейския съюз. Защо се получава така, че ние не виждаме ранните признаци на тази омраза, която ги води към това да разрушават щастието, да отнемат живота на невинни хора? Проблемът се състои от три части. Първата е външната политика – това, което става в страните, заразени от конфликти. Трябва да говорим за стабилизиране на тези страни, както и за помагане на хората, които са се оказали в беда в резултат на тези войни. Втората е вътрешни граници, система за безопасност. Третата е обществото да бъде готово да живее в този нов свят”, каза Георгиева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.