В деня на почит пред революционера и героите, отдали живота си за свободата на родината

Валя Балканска попя на Ботев

РАЙНА ТОШЕВА - петък, 02-06-2017 - 16:39

Космическият глас на България извиси глас на поляната пред опълченския кръст на връх Околчица пред хиляди Ботеви поклонници на 2 юни. Валя Балканска за втори път идва от Родопите на лобното място на Войводата, за да му попее. Точно преди девет години тя за първи път пя с пълно гърло на върха и гласът й успя да пробие непрогледната мъгла. А от уважение към святото място певицата не позволи да я пазят с чадър. На този втори юни обаче слънцето щедро огряваше върха, а изпълненията на Валя и родопските гайдари, водени от Петър Янев накараха младо и старо да се хване на огромно хоро.

„Това е България – борбена, жива и истинска“, каза с вълнение голямата певица.  В деня на почит пред Ботев и героите, отдали живота си за свободата на родината, врачанският митрополит Григории отслужи молебен за България на историческия връх. Слова, пропити с признателност и родолюбие поднесоха кметът на Враца Калин Каменов, председателят на народното събрание Димитър Главчев и правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов Атанас Катрафилов. В речта си Главчев подчерта: „да бъдем свободни и да бъдем преди всичко човеци“.  Поклонението завърши с поднасянето на венци в подножието на кръста.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.