Снимки: Ishikawa Watanabe Laboratory

Високоскоростна 3D проекция променя реалността

Агенция Монитор - вторник, 06-03-2018 - 14:03

Учени от университета в Токио са постигнали невероятен напредък в областта на 3D мапинг проекциите в реално време, създавайки нова система, която може да симулира начина, по който светлината се отразява от несъществуваща триизмерна структура. Резултатът е зашеметяващо реалистични динамични прожекции, които водят началото на ново цифрово изкуство.

Екипът от лабораторията Ishikawa Watanabe работи от години, за да разработи всички отделни компоненти, които съставляват тази забележителна система. Първо, е трябвало да се създаде високоскоростен проектор, който да позволява прожектирането на 8-битови нива на изображения с 1000 кадъра в секунда.


Разработена е 3D система за проследяване на движението, използваща 10 камери, способни да отчитат движението на предмети с висока скорост и да разпознават степента на грануларна деформация на мапираните обекти. Ранен пример на системата бе използван за проектиране на изображение върху тениска. Прожекцията разпознава, кога тъканта бива опъвана и може да направи корекции в реално време, за да изглежда, сякаш проектираното изображение действително е било отпечатано върху дрехата.


Най-новата версия на тази технология прави илюзията още по-голяма, добавяйки триизмерен елемент отразяващ светлината, правещ проекцията да изглежда като истински 3D обект. Това позволява проектирането на разнообразни текстури, отговарящи на движението на тялото в реално време.

Само преди година екипът от Ishikawa Watanabe Laboratory, в сътрудничество с японския художник Nobumichi Asai създадоха инсталацията за проекции върху лице, наречена INORI.

Това беше демонстрация на тази мапинг технология за високоскоростна проекция, като сега екипът я е развил още повече, включвайки малки динамични отражения на светлината, които премахват границата между  реалното и нереалното.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.