Животоспасяващите лекарства към момента не са дефицит
Монитор
След масирани проверки за паралелен износ

Дефицитът на инсулин намаля със 70%

Силвия Николова - петък, 31-03-2017 - 18:36

 

Със 70 % са намалели сигналите за дефицит на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични и противоревматични лекарства и други животоспасяващи медикаменти в аптечната мрежа, от Министерството на здравеопазването, позовавайки се на доклад на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Това е станало след масирани проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ за търговията с дефицитни лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Законът позволява паралелен износ на лекарства, въпреки констатирания дефицит на някои животоспасяващи лекарства на българския пазар. Ето защо засилването на контрола от страна на институциите е изключително важна мярка“, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев.

Съвместните проверки бяха инициирани преди месец от здравното министерство. Това обаче не е единственият начин за решаване на проблема с изчезването на жизненоважни медикаменти от аптеките.

„Моралът и етичните правила, споделени от търговците на лекарства, са друг важен фактор за преодоляване на дефицитите“, категоричен е заместник-министър Кундурджиев.

Министерството на здравеопазването призова притежателите на разрешения за употреба, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства да изработят свои етични правила и да ги спазват, за да не се стига до шокови ситуации на пазара и заплаха за здравето на населението.

Представителите на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства се ангажираха да работят в тази насока съвместно с другите участници на пазара.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.