100 часа курсове по български за вход в БГ вуз

3000 на кръжоци по родинознание в неделните училища

Мила Мишева - вторник, 13-03-2018 - 08:00

Доставят им носии и народни музикални инструменти от България

Създаване на клубове по интереси в областта на родинознанието в неделните ни училища в чужбина предвижда проектът на национална програма „Роден език и култура зад граница“ с бюджет 1,5 млн. лв. Документът предвижда в допълнителните дейности да се включат 3000 ученици. Годишният хорариум пък е 100 часа. Заниманията ще бъдат свързани с български исторически факти и личности, исторически и природни забележителности, човекът и обществото, знания за християнството, културата, фолклора, традициите на българите, формиране на танцови, вокални и театрални състави, школи и др. Програмата предвижда да бъдат осигурени пари за финансиране на средства за транспортиране на фолклорни костюми и народни музикални инструменти, закупени от България. Предвижда се и

финансиране на кандидатстудентски курсове

по български език, история и география за подготовка за прием в български университет. Обучението включва до 100 учебни часа по български език и литература и до 80 по история и география.

В националната програма е заложено също така осигуряване на учебници и учебни помагала, книги от български автори, подпомагащи обучението, аудио-визуални продукти и художествена литература съгласно учебните програми по български език и литература. Както „Монитор“ вече писа, проект на Постановление на Министерския съвет предвижда възможност за електронно обучение в неделните ни училища. При определени условия учениците зад граница могат да се обучават електронно комбинирано с частично присъствени часове, които да не са по-малко от 30% по съответния предмет или пък изцяло онлайн.

Комбинирана форма на обучение

се предвижда в случай, че учениците временно нямат възможност да бъдат в класните стаи, както и за децата със специални образователни потребности (СОП). Електронно обучение без присъствени часове пък може да се провежда в случай, че на радиус на 200 и повече километра от дома на детето няма неделно училище.

Уроците могат да бъдат изцяло онлайн

и за учениците, които имат обективна и трайна невъзможност да пътуват до най-близкото школо, както и за децата със СОП. Документът предвижда в неделните школа да се подготвят деца в предучилищна възраст от 4 години, както и ученици от 1-ви до 12-и клас.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.