Според зам.-министър Кондурджиев проектът е бил рисков
МЗ

Оборудват неонатологиите с 437 модерни апарати

Силвия Николова - четвъртък, 13-04-2017 - 17:06

Неонатологиите в 34 болници в страната ще бъдат оборудвани с 437 нови модерни апарати за недоносени деца, съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев. Финансирането е в размер на 12 774 308 лева е по европроект за подобряване на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. 34 лечебни заведения в цялата страна ще получат модерна апаратура за специални грижи за новородените и недоносени деца, допълни той.

Апаратите са за механична вентилация и за постоянно положително налягане в дихателните пътища, мобилни рентгенови и ултразвукови апарати, транспортни кувьози, кувьози за специални грижи за новородени деца и за интензивни грижи за недоносени деца с екстремно ниско тегло, монитори за основни жизнени функции с пулсоксиметър, апарати за церебрално функционално мониториране и апарати за инхалаторно приложение на азотен окис.

Служебното ръководство на МЗ завари проекта като рисков, но успя да мобилизира усилията на специалистите и да го изведе до успешен финал, посочиха от здравното ведомство.

Ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила подчерта, че СЗО винаги е поставяла детското, репродуктивното и майчиното здравеопазване на първите места по важност.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.