Мястото, където трябва да бъде издигнат паметника
stzagora.net

СБХ се разграничи от проект за паметник на кан Тервел в Стара Загора

Христо Христов - четвъртък, 12-10-2017 - 15:17

 

Месеци след провеждането на конкурс за избор на скулптор, който да вдигне величествен паметник на кан Тервел в Стара Загора ръководството на Съюза на българските художници изтегли своите представители от журито . В писмо до кмета на общината Живко Тодоров / почетен съпредседател на инициативния комитет/ от творческия съюз заявяват, че не желаят да служат „за параван при легитимацията на начинание, което не е преминало през широко обществено обсъждане“.

Върху три машинописни страници председателят на СБХ Любен Генов изброява редица причини, поради които конкурсът и избрания  проект на великотърновеца Борис Борисов е неприемлив. Оказва се, че при журирането са отсъствали представители на община Стара Загора, а  от четиримата представители на СБХ двама са отказали да подпишат протокола, а един е сложил подпис , но с особено мнение.

Въпреки категоричността на специалистите, че проектът е „под въпрос“, седемте членове на инициативния комитет в журито са наложили мнението си.

За проведеното на 11 април т.г. журиране старозагорският градоначалник научи от журналисти. Той остана неприятно изненадан от случилото се. Изненада изрази и съпредседателят на инициативния комитет  проф. Божидар Димитров, който сподели че не знае докъде са стигнали нещата , а определеният от журито за победител скулптор познавал само като автор на проекта за величествена статуя на Аполон в родния му Созопол.

Председателят на СБХ изразява учудване от прекалено детайлното, стигащо „почти до комичност“ излагане на идеята как точно трябва да изглежда бъдещия паметник. Налагало се мнението, че всъщност от инициативния комитет търсят не творец, а „сръчен изпълнител“, който да претвори вижданията им в камък или бронз.

За да разберат какво точно е заданието и да получат документацията, желаещите да участват в конкурсната надпревара е трябвало да заплатят по 150 лв.В конкурса на практика са участвали общо трима души: Борис Борисов; работещият в Пазарджик Спас Киричев и дългогодишният директор на единственото у нас училище по каменоделство в село Кунино Стефан Стефанов.
Месеци след „приключването“ на журирането върху част от представителите на СБХ продължавало да се упражнява натиск да променят мнението си, допълва Любен Генов.

Идеята за монумент на кан Тервел в Града на липите е от десетина години, а решението за обявяването на национален конкурс беше взето през лятото на 2015-а.

Обявяването му е станало на 21 февруари т.г. от сайта на СБХ, като срокът за представяне на проектите е бил до 30 март. Тихомълком, на 11 април журито е определило победителя, който получава награда в размер на 2 000 лв.

Около 500 000 лв ще струва изработката на 8-метровата конна фигура, тя трябва  да е готова за навършващите се догодина 1 300 години от победата на кана над арабите край Константинопол.

В община Стара Загора до ден днешен не са виждали спечелилия първото място проект, призна главният архитект Виктория Грозева. Тя очаква това да се случи в понеделник, 16 октомври за когато е насрочена среща за представянето на авторите и евентуално обсъждане с участието на експерти от Града на липите.

Какъв е смисълът от подобно обсъждане и дали то е в състояние „да легитимира“ резултата, след  като от СБХ оттеглят представителите си в журито арх. Грозева не се нае да коментира.

Случващото се с конкурса за паметник на кан Тервел не е прецедент за Стара Загора. Миналата година се провали инициативата за паметник на свети Климент Охридски, който трябваше да се извиси край едноименното читалище в града.

След конкурс и обявен победител в крайна сметка от Комисията за защита на конкуренцията върнаха нещата към изходната им точка, но така и нова надпревара не е стартирана.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.