СЕМ против кандидат – депутати да бъдат и ТВ водещи

Екип на Агенция "Монитор" - петък, 24-02-2017 - 16:26

СЕМ е против кандидат – депутати да бъдат едновременно и водещи на предавания. Това става ясно от позиция на СЕМ, качена на сайта на регулаторния орган. Според СЕМ водещи на предавания, които са и кандидати за народни представители нарушават принципът на равнопоставеността. В декларацията е записано, че това поставя под съмнение възможността аудиторията да разграничи политическата дейност от журналистическата работа. "Потенциалното смесване на тези роли (политик и журналист) нарушава принципа на равнопоставеност между участниците", пише СЕМ и уточнява, че на всички кандидати трябва да се гарантират равни условия по време на кампанията. Именно в тази връзка от СЕМ препоръчват тези прояви да се разглеждат като предизборна агитация.

"Съветът, като отчита факта, че Законът за радиото и телевизията и Изборният кодекс не ограничават участието на кандидатите за народни представители в актуални и развлекателни предавания, филми и сериали, се обръща към електронните медии да различават тези прояви като възможност за предизборна агитация", пише в декларацията на медийният регулатор.

Важно е да припомним, че проф. Христо Деянов, който е водач на листата на Обединените патриоти в Кърджали, е водещ на предаване в телевизия СКАТ. Лидерът на „Атака“ Велен Сидеров е начело на листата на патриотите в Ямбол, но има чести участия в партийната телевизия "Алфа“. Режисьорът Евгений Михайлов, който ще бъде част от листите ДОСТ, също имаше предаване, но преди ден от телевизия ВiT съобщиха, че излъчването спира за неопределено време.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.