Полицията иззе от имота 49 питбула, сред които имаше и майки с палета

Собственикът на бойните питбули си иска майките с палетата

Ели Крумова - петък, 11-11-2016 - 15:37

Бащата и синът бяха пуснати срещу 6 бона гаранция на свобода, жалят я в съда

Синът на бизнесмена Иван Иванов, от чието хале в Северната промишлена зона в Пловдив бяха иззети 49 ползвани за битки питбули, си иска част от тях обратно. Константин е настоял пред прокуратурата да му бъдат върнати 14 от животните - майки с палетата им. Всички кучета бяха иззети от полицията на 29 октомври и в момента се намират в общинския кучешки приют в Пловдив.

По искането за връщане на част от иззетите животни Районната прократура е постановила отказ. Делото в момента се намира в пловдивския съд, тъй като бащата и синът жалят размера на паричните си гаранции. Двамата бяха пуснати от ареста с гаранция за бащата от 5 000 лева, а за сина – 1000 лева, но сумите им се видели високи и тъй като имали процесуалното право да ги обжалват, го направили. Според държавното обвинение питбулите не бива да бъдат връщани на обвиняемите, тъй като продължават активните процесуално-следствени действия с участието на кучетата. На тях им е била назначена ветеринарно-медицинска експертиза, която трябва да установи травматичните увреждания на иззетите 49 животни, какви са причината и начинът на получаването им.

Бизнесменът Иван и синът му Константин са обвинени от прокуратурата за отглеждане на животни за провеждане на боеве, уточниха от държавното обвинение. Този 4 ноември наблюдаващият прокурор Елена Богданова лично извърши проверка в приюта с цел установяване на условията, при които пребивават животните. На място е констатирано, че са създадени допълнителни приспособления с оглед специфичното поведение на кучетата и че се полагат специални грижи за малките питбулчета.

Отнемането на животните в полза на държавата може да стане само и единствено след постановяване на окончателен осъдителен съдебен акт от съответния компетентен съд.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.