„Ферагосто“ – празникът на италианското лято

Румен Михайлов Монитор, Италия - понеделник, 15-08-2016 - 14:06

Няма икономическа криза за жителите на Апенините, нито пък се страхуват те от терористични атаки – днес купонясват като никога на топ-празника на италианското лято „Ферагосто“. Както постановява традицията, огромната част от италианците сега са по оградилите полуострова морета, като курортите и населените места по брега се пукат по шевовете от народ. Заетостта на хотелите в южната област Пуля и остров Сицилия удари отдавна недостиганите 100%, следват ги плътно по петите о. Сардиния и областта Лигурия с 98%, после идват тези по адриатическото крайбрежие източно от Венеция и т.н. Според сметките на Конфедерацията на потребителите за трите дни покрай 15 август от домовете си ще се изнесат към 25 млн. италианци, които ще похарчат за нощувки, хапване и пийване над 1 милиард евро.

Трябва да се подчертае, че между Алпите и Сицилия „Ферагосто“ е абсолютно езически, светски, народен празник и общото му с честваното днес и от католическата църква Успение Богородично е само датата 15 август. Той съществува още от древния Рим и етимологията на термина трябва да се търси в латинския и в историята – „Feriae Augusti“ и означава „почивката на Август“. Защото празникът го измисля през 18-та година преди Христа император Август, за да се чества прибирането на зърното в хамбарите и въобще краят на селскостопанските работи. Първоначално „Ферагосто“ е бил отбелязван на 1 август, но по волята на Католическата църква през средновековието той е изместен на 15 август, за да съвпадне с Успение Богородично. Независимо от това запазва светския си характер и се оформя като топ-празника на италианското лято, честван на открито с печени на скари меса и риба, а полят обилно с тънки и добре изстудени бели и червени вина.

Любопитен е фактът, че по времето на фашизма или през 20-те и 30-те години на миналия век, тогавашният водач на Италия Бенито Мусолини обявява „Фрагосто“ за национален празник, какъвто си остава и днес. И по негова заповед на 15 август всички влакове били безплатни, за да могат обикновените хора да ходят при близките си или да посещават градовете – музеи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.