В Кюстендилско

Селски кметове дебнат за нерегламентирани сметища

Северина Иванова - сряда, 16-12-2015 - 13:56

Кметовете в малките населени места в община Кюстендил ще следят за създаването на нерегламентирани сметища по селата. За това вече има издадена заповед от кметът на града Петър Паунов. Всеки един от управниците се задължава да следи за нерегламентирано хвърляне на боклуци. „Имаме право да санкционираме нарушителите по Закона за управление на отпадъците, както и да съставяме актове за извършени нарушения на общинската наредба за поддържане и опазване чистотата на територията на община Кюстендил”, коментираха селски управници.

Въпреки това обаче за никой не е тайна, че голяма част от населението в селата изхвърля боклуци и строителни материали на нерегламентирани места. Преди години, кметът на Стенско се сдоби с глоба заради създадено нерегламентирано сметище. „Доставени са по-големи вани за събиране на смет, кофи и всичко необходимо. Пак обаче липсва култура в населението и хвърля боклука си , където им попадне“, твърдят хора от малките населени места в Общината.

Основни депа за боклуци стават реки и изоставени пътища. „Там, където преминава по – малък поток от хора, се изхвърля всичко непотребно от дома. Натъква ли сме се на дюшеци, завивки, посуда и какво ли още не“, коментират още кметове по села в Кюстендилско.