Ray Mattison

Хиперзвуков самолет ще прекосява Атлантика за 30 минути

Агенция Монитор - петък, 06-11-2015 - 17:41

Запознайте се с Skreemr, концепция за Mach 10 реактивен самолет, която би накарала Конкорд да изглежда като балон с горещ въздух. Свръхзвуковият самолета ще лети с 12.348 км/ч, пет пъти по-бързо от други популярни реактивни пътнически самолети. Това означава, от New York до Лондон за около 30 минути. Концепцията за Skreemer идва от канадския инженер и изобретател Чарлз Бомбардер, който е проектирал реактивен самолет да излитащ с помощта на подобно на жп път съоръжение което изстрелва самолета в небето. Необичайния методът на излитане, съчетан с двигател с иновативен дизайн, позволява на самолета да бъде малък, лек и да се приземява с по-висока скорост.

Skreemr има за цел да намали времето на половина, дори и на най-бързият пътнически реактивен самолет, обещавайки да превозва пътници отвъд Атлантика за около 30 минути. Бомбардер се насочва към концепцията си за магнитна релсова система за изстрелване, която ще позволи да се Skreemr постигне бързината необходима, за да пътува с такива рекордни скорости. Вместо да се използва писта, Skreemr е предназначен да пътува хоризонтално върху писта и след това ракети ще дадат достатъчно тяга, за да възпламени своя scramjet двигател, който ще даде възможност да се постигне необходимата скорост преди да се издигне.

Scramjet двигателите или "свръхзвукови горивни правопоточни двигатели", които в момента се разработват в Съединените щати и Китай. Специалните двигатели дърпат кислород за горене от атмосферата, минаваща през превозното средство, а не от резервоар на борда кислород, запазвайки размера и теглото на самолета по-малки.
Skreemr е проектиран да превозва 75 пътници, но няма смисъл да се редите на опашка все още. Дизайнът трябва да преодолее редица трудности, включително разходи и температурна устойчивост преди да бъде изграден и тестван.

 
 
Тагове:  КScramjetBombardier