Премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 000 евро.
PIXABAY.COM

Италия се отказва от монетите по 1 и 2 евроцента

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 15:09

Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 евроцента. Решението е взето от парламентарната комисия по бюджетните въпроси и влиза в сила от първия ден на новата 2018 година, съобщи ДПА. Премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 000 евро.

Италианското правителство харчи милиони за производството на малките деноминации, откакто е въвело еврото през 2004 година. Мярката означава, че всички цени в Италия ще бъдат закръглени до най-близката стойност, завършваща на 5 или 0 еевроцента, уточни агенция Анса.
И други страни от ЕС, сред които Германия, обмислят да се окажат от 1- и 2-евроцентовите монети.

В Белгия, Финландия, Холандия и Ирландия цените често биват закръгляни до най-близкото число, завършващо на 5 евроцента, за да се избегнат най-малките деноминации, макар те да остават законно платежно средство.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.