Столичните школа с 4 задължителни критерии, останалите ще носят по 0,5 т.

Адрес вкарва в 1-и клас със седем бонус точки

Мила Мишева - понеделник, 09-01-2017 - 18:40

Съвпадението на постоянен и настоящ изстрелва напред в класирането

Адресът ще изстрелва кандидат-първолаците напред в класирането за прием в училище. От следващата учебна година столичните школа ще записват най-малките си ученици по нови правила. Директорите ще имат четири задължителни критерии с фиксиран брой точки, с които ще пресяват децата. Това предвижда работният вариант на системата за прием на ученици в първи клас на Столична община (СО), който се очаква тази седмица да бъде обявен официално, съобщи за „Монитор“ директорката на дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева. До момента школските директори имаха пълната свобода да приемат с различни изисквания и точки, които се определяха от Педагогическия съвет на училището.

Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който

ще дава допълнителна преднина от още две точки.

Така на практика родителите софиянци ще имат предимство пред преселилите се в столицата. Третият задължителен критерий е братче и сестриче в същото школо, който носи четири точки. Четвъртият пък е „ученик – сирак“ и дава преднина от три точки. Оттам нататък училищата също ще могат да приемат с решение на Педагогическия съвет други допълнителни критерии. Те обаче ще носят също фиксиран брой точки – 0,5.

Това могат да бъдат познатите изисквания за подбор като

месторабота на родителя, дете на учител от същото школо,

дъщеря или син на бивш възпитаник на училището и др.

Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни. Той обясни, че близостта до училището е в услуга на самото дете и затова именно този критерий ще носи най-много преднина. Едновременно с това обаче родителите не бива се ограничават в избора на училище, но съвсем логично другите изисквания за подбор да носят по-малък брой точки.

Както „Монитор“ вече писа, още преди началото на учебната година се обсъждаше идеята приeмът в първи клас да бъде централизиран подобен на този в детските градини, което означава, че основен критерий ще бъде близостта от дома на детето до училището. Такава практика вече е въведена в Бургас.

След като получат официално предписанията от Столична община, училищата в София се очаква да приемат правилата си за записване на нови ученици и да обявят план-графика си на своите сайтове.

 

В Пловдив записват електронно ученицит

Ели Крумова

Първолаците в Пловдив ще бъдат приемани в школата по електронен път. За целта на 22 декември 2016 г. местният общински съвет прие специална наредба. Най-важният критерий все пак остава желанието на родителите.

В повечето училища в Пловдив има места за всички желаещи. За тези учебни заведения другите, предвидени в наредбата, критерии няма да имат определена тежест.

За училищата, за които желаещите са повече от местата, основното предимство е за живеещите по настоящ адрес в близост до училището. За тази цел са оформени райони за всяко училище. Предимство, макар и в по-малка степен, има и за децата, живеещи в районите, граничещи с района на желаното училище.

Децата, чийто адрес е извън град Пловдив, ще имат възможност да кандидатстват за училищата на територията на общината, но предимството в случая е за живеещите в града, според правилата в наредбата, съобщават от община Пловдив. Оттам уточниха, че по-ранното подаване на заявления за кандидатстване няма да е от значение. Само спазването на крайния срок ще е важно. Предвижда се първото класиране да е най-рано в началото на юни, когато децата ще са получили удостоверенията си за завършена подготвителна група, затова крайният срок за подаване на заявления ще е в последните дни на месец май.

Очаква се системата да стартира към края на април 2017 година, когато родителите ще могат да подават своите заявления онлайн. Тези, които не са обезпечени с интернет достъп, могат да подадат заявления на хартиен носител в училищата, които са им първо желание. В тези случаи данните се качват в системата от учебното заведение. Предимствата в онлайн подаването са във възможността за нанасяне на промени, спестяване на време и по-лесното проследяване на резултатите.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.