Павлова за БГ председателството: Трябва да бъдем балансьор

Тихомира Михайлова - понеделник, 11-09-2017 - 11:28

Сакскобурготски и Ромпой влизат във висшия консултативен борд

За да бъде БГ председателството успешно, страната ни трябва да бъде балансьор. Това коментира министър Лиляна Павлова, която отговаря именно за председателството на ЕС. По думите й ние трябва да търсим компромиси по тежки теми, като тези за миграцията, бюджета и еврозоната, които ще се обсъждат именно по време на нашето председателство. 
Европа повече от всякога има нужда от единство и обединение и да обърнем тенденцията на евроскептицизма, заяви Павлова. 
Основните теми и приоритети по време на БГ председателството са Западните Балкани и тяхната евроинтеграция и свързаността на целия регион - пътна енергийна, дигитална. Трябва да сме много внимателни и да не даваме фалшиви очаквания за бързо членство в ЕС на гражданите от Западните Балкани, заяви Павлова, като уточни, че.трябва да и дадем просто ясен и реалистичен план за приобщаване. 
Сред другите теми са тези за сигурността и стабилноста, особено като България е външна граница на ЕС. В тази връзка се очаква тежки дебати по европейската система за убежището, срещу което пък са Унгария и Полша. Важен е и въпросът за бюджета на ЕС след Брекзит и продължаването на кохезионните фондове. По думите на Павлова без тях различието в ЕС ще се задълбочи. Ключови теми са и свързването нс Черно море с Дунава. Целта е по-добра инфраструктурата за региона - т.е фериботни връзки, пристанищни терминали. Именно във Варна ще е и газовия хъб „Балкан”. По време на БГ председателството ще са и преговорите за създаване на енергийния съюз. 
Павлова припомни, че кабинетът  е създал висш консултативен борд, който ще ни подпомага. В него ще влизат шест водещи европейски политици, чрез които именно ще поставяме за обсъждане важните теми. Става дума за Херман ван Ромпой, Ханс Пьотеринг, Симеон Сакскобурготски, Жан Леви, Росен Плевнелиев. Първата среща е планирана за октомври.
По време на БГ председателството у нас ще има около  240 заседания. 30 от тях ще са на високо ниво, а останалите на експертно. Откриването ще е на 4 януари в Народния театър. 
Междувременно Йорк Шуграф, който е временно изпълняващ посланик на Германия ни похвали за икономическите резултати, но уточни, че е нужно реформите да продължат, като за тях е нужен ясен политически консенсус. 
Депутатът от немнският Бундестаг Оле Шрьодер пък се надява скоро да приемем антиконституционния закон. 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.