СНИМКА МОНИТОР

Над 90% от сделките на БФБ са от индивидуални инвеститори

Агенция Монитор - понеделник, 13-03-2017 - 15:05

Над 90% от сделките на БФБ са от индивидуални инвеститори

93% от сделките на регулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ) са резултат от инвестиционния интерес на индивидуалните инвеститори, съобщиха от БФБ за „Монитор“. Въпреки това те допринасят за едва 14 на сто от оборота на този вид пазар, тъй като размерът на сделките рядко надхвърля 5 хил. лв. за единична транзакция.
За да стимулира участието на индивидуалните инвеститори на капиталовия пазар и
да подобри инвестиционната култура
относно капиталовите инструменти в България, фондовата борса и Централен депозитар организират „Денят за акции“, който ще се проведе на 16 март 2017 г.
В този ден всички физически лица, които са клиенти на български инвестиционни посредници, ще могат да купят или продадат акции от основния пазар на борсата без да заплащат такси и комисионни както на борсата, така и на депозитаря или на участващия в сделката посредник.
Специалната възможност ще важи при до 15 въведени и изпълнени  на 16 март поръчки на физическо лице с не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка.
Физически лица, които не са клиенти на борсови членове, но искат да участват в „Денят за акции” пък могат да се обърнат към партниращите в инициативата инвестиционни посредници, чиито имена ще бъдат обявени най-късно днес. До момента
16 посредника са потвърдили участието си
в инициативата на БФБ.
„За нас като оператор на регулиран пазар е важно да отбележим, че в плановете за развитие на борсата, планираме допускане до търговия на държавни ценни книжа и акции от чужди пазари, които ще разширят палитрата от инвестиционни възможности за индивидуалните инвеститори в България“, уточняват от БФБ.
Освен това другото основно предизвикателство, пред което са изправени потребителите на финансови услуги е повишаването на финансовата грамотност.
Повишаването на инвестиционната култура пък е следваща стъпка, която е необходимо да направи всеки един прохождащ инвеститор. С цел да се увеличат познанията на българите в тази сфера, борсата организира множество мероприятия, които да допринесат за по-доброто познаване на капиталовия пазар.

Инвестирайте във финансовата си грамотност

Ако разполагаме със сума между 500 и 1000 лева, е добре да я инвестираме във финансовата си грамотност, като си купим книги за финанси, за инвестиции или да посетим някакви курсове. Това препоръчва финансовият консултант Стойне Василев.
Друг вариант е да инвестираме на Българската фондова борса (БФБ), но чисто с образователна цел, а не за да печелим големи суми. Целта е да разберем какво се случва на самите пазари и какви фактори влияят.
По думите му българите все още предимно залагат на банковите депозити, като много малка част от хората търсят и други алтернативи.
Василев съветва, преди да вложим парите си, да разберем колкото  може повече за дадената инвестиция. Второто нещо е да инвестираме дългосрочно, тъй като шансът да загубим пари е по-малък, защото инвестициите с такъв икономически цикъл винаги вървят нагоре. Трето, да не слагаме всички яйца в една кошница, а да разпределим нашите пари в два или три инструмента. Последно нещо, което той препоръчва, е преди да инвестираме да се запознаем при какви обстоятелства ще продадем тази инвестиция.
„Тези четири неща са абсолютно достатъчни като стратегия, за да имаме по-висока доходност и да намалим риска“, категоричен бе той.
Когато става въпрос за инвестиционно злато, също трябва да сме запознати добре с този вид продукт. Според него този пазар в нашата страна е все още много малък.
Василев уточни, че ако сме решили да сключим застраховка „Живот“ със спестовен елемент, това не е най-подходящия начин за инвестиция. Причината е, че на първо място това е застраховка, която защитава нас, живота ни и нашето здраве. Чак след това идва спестовната част, т.е. освен да ни защитава при рискове, да спестява част от парите ни.

Как да спестим пари от покупка на автомобил

Пoчти нa вceки ce e нaлaгaлo дa избиpa и кyпyвa aвтoмoбил. Пoдxoдитe ca paзлични, някoи пpaвилни, дpyги нe cъвceм. Eтo някoлкo oт тяx, кoитo мoгaт дa пoмoгнaт дa бъдaт cпecтeни пapи:
Избиpaйтe внимaтeлнo
Избepeтe тaкъв, кoйтo e кoмбинaция oт ниcкa цeнa, cpaвнитeлнo здpaв e (пo-тpyднo ce aмopтизиpa), зacтpaxoвките, подкръжката и частите му за ремонт са евтини.
He бъpзaйтe
c лизингa
Aкo peшaвaтe дa кyпитe нoв aвтoмoбил чpeз лизинг caмo зaщoтo внocкитe биxa били пo-ниcки oт пoтpeбитeлcки кpeдит, нe гo пpaвeтe. Лизингoвитe внocки ca пo-ниcки, зaщoтo вcъщнocт нe пpитeжaвaтe кoлaтa. Отделно вcички зacтpaxoвки нa aвтoмoбилa ca зaдължитeлни зa купувача и се cключват, къдeтo пocoчи лизингoдaтeлят. B cлyчaй нa щeтa пoлзвaтeл щe e лизингoдaтeлят.
Koгaтo вземате aвтoмoбил нa лизинг, ocвeн лизингoвaтa внocкa и зacтpaxoвкитe, имa и дpyги пoдpoбнocти. Нaпpимep пъpвoнaчaлнaтa внocкa и ocтaтъчнaтa cтoйнocт oт цeнaтa мy. Пo-виcoкaтa пъpвoнaчaлнa внocкa пpeдпoлaгa пo-ниcки лизингoви плащания.
Cpaвнeтe цeните cъc cpeдните зa пaзapa
Beчe имa дocтaтъчнo интepнeт caйтoвe и издaния, кoитo cлeдят пaзapa нa aвтoмoбили. Te мoгaт дa бъдaт opиeнтиp зa cpeднaтa цeнa нa дaдeн yпoтpeбявaн aвтoмoбил. Maлкo пo-тpyдeн дocтъп, нo вce пaк изтoчник нa инфopмaция ca зacтpaxoвaтeлнитe кoмпaнии и бpoкepи. Te бopaвят c инфopмaция зa cтoйнocттa нa aвтoмoбили и мoгaт дa ви opиeнтиpaт зa нeя.

Банковите акции в еврозоната на едногодишен връх


Акциите в банковия сектор на еврозоната в края на миналата седмица достигнаха най-високо равнище от януари, продължавайки да отчитат печалби, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) възприе по-оптимистичен тон за икономиката, предаде Reuters. Индекс, включващ банките от еврозоната, се повиши с 1,9 на сто - най-силен растеж от над една година, а по-широкият паневропейски банков индекс нарасна с над 1 на сто. Най-много поскъпнаха книжата на 3 от най-големите италиански банки, а също на една испанска и една френска.


$5,1 млрд. инвестиции напуснали Русия през януари и февруари


5,1 млрд. долара инвестиции са напуснали Русия през януари и февруари, сочи информацията на Централната банка на РФ, цитирана от RNS. От там уточняват, че спрямо същия период на миналата година сумата е с 300 млн. долара или 6,3 на сто по-голяма. По официални данни за първите 2 месеца на 2016 г. изтичането на инвестиции от Русия e било на стойност 4,8 млрд. долара, се припомня в съобщението на ЦБР.


ЕС ще блокира чуждестранното изкупуване на стратегически компании


ЕС планира мерки, чрез които да блокира политически мотивираните чуждестранни инвестиции, след като Германия, Франция и Италия се обявиха срещу придобиванията и които биха могли да накърнят стратегическите интереси на Европа, предаде Reuters. Според предложението ЕС би могъл да блокира придобивания от компания, чиято мотивация е просто да оползотвори свръхкапацитета си. Блокиращият механизъм ще може да се прилага и при изкупувания от филиали на чуждестранни компании в ЕС.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.