ОТ 2018 Г.

Въвеждат тримесечни винетки и годишни с дата

Агенция Монитор - петък, 20-01-2017 - 13:33

От догодина шофьорите вече ще могат да си купуват и тримесечни винетки, а годишните стикери ще важат за 12 месеца от датата на купуването си, а не както в момента за календарната година, независимо дали са платени в началото или в средата на годината. Това приеха окончателно депутатите, след като гласуваха на второ четене промени в Закона за пътищата.

Мотивът за въвеждането на тримесечния стикер е, че е по-справедлив и удобен за българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място.

Интерес към тази винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължителна почивка през лятото и я прекарват в родната си, смятат вносителите на поправката.

"Това е стъпка за повече справедливост в заплащаните такси“, коментира след приемането на закона Мартин Димитров от РБ. Първоначалното предложение бе да се въведе шестмесечна винетка, но идеята не бе подкрепена от управляващото мнозинство още на първо четене. След събиране на допълнителна подкрепа от други парламентарни групи, през април 2016 г. беше внесено предложението вече за тримесечна винетка.

Депутатите въведоха още и компенсаторна такса, която ще се плаща от водачите, които ползват пътищата без винетка. Тя ще дава право платилият да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство и е насочена основно към транзитно преминаващите през България пътни превозни средства. Таксата ще се плаща от влизащите в страната автомобили, без нужната винетки и ще се заплаща на съответния граничен пункт.

Въвеждането на тази такса се налага, тъй като глобените, за каране без стикери транзитно преминаващи автомобили, масово не плащали наложената им санкция. За българските шофьори остават предвидените в закона глоба, като в зависимост от превозното средство нейният размер е между 300 и 3000 лева.

Всички тези промени ще влязат в сила от 1 януари 2018 година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.