Голяма Задушница е, почитаме паметта на мъртвите

Агенция Монитор - събота, 18-02-2017 - 08:52

Днес отбелязваме първата Голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.

На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Голяма Задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни.

От Столична община информират, че за улеснение на столичани, в София днес се разкриват допълнителни линии на градския транспорт:

"Пуска се временна трамвайна линия по маршрута от ж.к. "Борово" до кв. "Орландовци". Предвижда се и разкриването на временни линии - 83А, 108А, 79А, 18А, 86А, 90А, които ще осигуряват съответно допълнителен транспорт към всички гробищни паркове. Ще бъдат осигурени евакуационни автомобили, които при струпване на много коли с неправилно паркиране ще бъдат репатрирани в района на гробищните паркове", каза Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост.

Източник: dariknews.bg

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.