Общинари ревизират концесията на „Софийска вода”

Цветелина Стефанова - четвъртък, 31-03-2016 - 15:18

Работна група в Столичния общински съвет ще ревизира клаузите на концесионния договор със „Софийска вода”. Целта е да се направят промени, които да позволят на общината да осъществява по-сериозен и ефективен контрол, отбеляза шефът на стопанската комисия Николай Стойнев. Той обясни, че в „Софийска вода” е монополист и трябва да се следи стриктно дали правят заложените инвестиции.

Ревизията трябва да се направи в няколко насоки, като например преразглеждане на клаузите при прекратяване на договора за концесия, преразглеждане на дефиницията за "инвестиция", както и нови санкции при неизпълнение на концесията. Съгласно действащата концесия обаче договорът не може да бъде прекратен по вина на концесионера. В момента единствената санкция, която Столичната община може да наложи, е при забавяне на четиримесечните доклади по изпълнението на концесията, който дружеството изготвя три пъти годишно. Глобата сега е 200 лева. В промените трябва да залегне и прогнозен инвестиционен план за срока на концесията.

Още в края на януари столичният кмет Йорданка Фандъкова изпрати писмо до КЕВР и поиска цялостна проверка за дейността на дружеството, което определя искането си за цена на водата на база на показатели, които само то измерва. Тя е против увеличение от 21.2% на водата.

Тагове:  КЕВРсофиявода

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.