Читател №1 в старозагорската библиотека „Родина“ е о.з. подполковник Дошко Цанов
фейсбук

Роман за Априлското въстание – най търсен под липите

Христо Христов - вторник, 27-12-2016 - 11:53

Романът-епопея за Априлското въстание „Калуна-Каля“ на белетриста Георги Божинов е бил най-търсената бьлгарска книга от редовните читатели на старозагорската библиотека „Родина“ през отиващата си година, твърдят служителките от заемната за дома.

Стремително, само за месец- два след появата им в Топ 3 на класацията са се подредили „Камбаната“ на Недялко Славов и първият роман на журналистката от Сливен Веселина Седларска „Кладенецът“.

В челната десетка на най-предпочитаните произведения са книгите на Донка Петрунова „Стълба за двама“ , Владимир Зарев „Орлов мост“ и Милен Русков „Възвишение“.

Сред чуждестранните автори първа е Елизабет Адлър с издаденият през 2003 г. роман „В един удар на сърцето“, следвана от Барбара Делински с „Тайната между нас“ от 2009 г.

Близо 3 000 са редовните читатели в „Родина“, правоприемник на създадената през далечната 1860 г. първа обществна библиотека в Града на липите.

На тяхно разположение са почти 300 000 фондови единици.

За читатели №1 през отиващата си година библиотекарките са обявили 66-годишният офицер от запаса и резерва, подполковник Дошко Цанов , който е прочел 228 заглавия, веднага след него с 204 заети книги е Денка Тенева

Сред редовните посетители има както първокласници така и пенсионери на преклонна възраст, като по традиция преобладават жените, коментират дългогодишни служителки.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.