В Космоса има разделящи се и сливащи се комети

ГЕОРГИ СЛАВОВ - петък, 03-06-2016 - 16:17

Комети, които орбитират по-малко от 200 години около Слънцето и са известни като периодични комети, могат да се разделят на две части, които впоследствие да се слеят, съобщи ЮПИ. Това обяснява защо много периодични комети имат изпъкналости по повърхността си и по външния си вид напомнят снежни човеци или гумени патета.

Учените стигнали до тези заключения, след като изследвали отблизо кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко - първата комета, приютила сонда на повърхността си. Тя е с формата на пате, а снимки отблизо показаха, че дълги цепнатини разделят двете й изпъкналости.

Учените създали компютърен модел, който да прогнозира какви условия са необходими, за да може върху обект с подобна форма да се появят цепнатини и той да се раздели на две. Било установено, че за целта ще е достатъчно скоростта на въртене на кометата да е два пъти по-голяма от сегашната.

"Анализът ни предсказва къде точно ще се появят цепнатините - заяви проф. Даниъл Шиърс от университета на Колорадо в Боулдър. - Сега имаме нови виждания как някои комети могат да еволюират след време."
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.