Интелигентна жилетка предпазва гърба от травми

Агенция Монитор - сряда, 02-08-2017 - 15:28

Асистентът от университета Вандербилт, Карл Зелик казва, че е „разочарован от Тони Старк и Брус Уейн, които са единствените със супер костюми, повишаващи способностите им”. За това, заедно със студента Ерик Ламерс създават механизирано бельо. Въпреки че, то не позволява на носещия го да лети или да има феноменална сила, би могло да го предпази от болки в кръста.


Представено миналата седмица на Конгреса на Международното дружество по биомеханика в Бризбейн, Австралия, лекият костюм от две части е изработен от найлон, ликра, полиестер и други материали. Два колана се спускат от горната част през гърба, свързващи се с две парчета от естествен каучук, разположени в долната част на гърба и седалищните части.

Обикновено тези колани остават хлабави. Когато потребителят иска да направи нещо като повдигане на тежест, да се наведе или дори да стои дълго време изправен, той може да активира костюма електронно, като почука два пъти върху гърдите или използвайки придружаващото приложение, като тези колани намаляват натоварването в долната част на гърба.


При лабораторните тестове осем доброволци носели костюма, докато се навеждали и повдигали тежести от 11 и 25 кг, като задържали позицията си на 30, 60 и 90 градуса. Установено било, че използването на костюма намалява активността на мускулите в долната част на гърба с 15 до 45% при всяка задача.

Зелик сега иска да добави сензори към костюма, който автоматично ще активират коланите, когато има натоварване на долната част на гърба.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.