Момичетата вече не искали да идват в заведението от страх да бъдат тормозени

Австрийски бар се обяви за зона свободна от мигранти

Агенция Монитор - четвъртък, 14-01-2016 - 09:20

Австрийски бар обяви, че няма да допуска кандидати за убежище, с което предизвика остри критики от правозащитната организация "Зара", предаде АФП.

Заведението е в град Бад Ишъл, в австрийската част на Алпите, където има минерални извори. Според управата на Charly's решението било взето след множество неприятни случаи, при които мигрантите са притеснявали млади жени, включително сервитьорка.

"Писна ми да опипват клиентките ми и да им отнемат бирата и реших да им забраня достъпа до моя бар, не искам тук да стане Кьолн", обясни собственичката Карин Зибрехт-Йениш. Тя добави, че е наела охранители, които да се погрижат търсещите убежище да не влизат в заведението.

В пост, публикуван в началото на седмицата на страницата й във Фейсбук, тя обяви заведението си за "Свободно от търсещи убежище". Изразът обаче напомня "свободно от евреи", използван някога от нацистите.

Местната прокуратура обясни, че забраната търсещите убежище да посещават определено заведение не попада под ударите на австрийския закон. "Незаконно е да се подклажда омраза срещу чужденци, но дискриминацията срещу бежанци или срещу търсещи убежище не е наказуема според сегашния закон", призна говорителка на асоциацията за юридическа подкрепа "Зара", която напомни, че нейната организация иска от години промяна на закона.

Полицията в Бад Ишъл не е получавала оплакване срещу 120-те търсещи убежище, подслонени в местния приемен център. "Често ни викат за инциденти в този бар, свързани със свади или жени, които лежат пияни до безсъзнание, но нищо свързано с бежанците", заяви говорител на полицията пред в. "Пресе" във вторник. В сряда обаче една от келнерките на заведението е подала оплакване за секстормоз в полицията, съобщи meinbezirk.at.

Подобна история имаше в средата на ноември миналата година в Германия. Шефовете на нощен клуб в Бавария станаха участници в расистки скандал. Ръководството на заведението бе решило да не пуска група младежи, които се оказали бежанци. Причината, по думите на шефовете, се крие в поведението на някои мигранти. През тази година с наплива на чужденци с в клуба са регистрирани многократни случаи на сексуален тормоз спрямо забавляващи се в клуба жени. Бежанците, които са предимно мюсюлмани, преследвали дамите в туалетната, наричали ги "проститутки" и предлагали да си платят за полов контакт. Честотата на тези "неприятни случки" накарало ръководството на клуба да вземе мерки и да не допуска мигранти на партитата си.

Въпросното решение предизвика остра реакция в социалните мрежи с обвинения във фашизъм. Хамидо Дипама от Съвета на бежанците в Мюнхен заяви, че е убеден, че и белите мъже често се държат по неподобаващ начин в заведенията и това е ярък пример за расизъм, защото не можеш да наказваш цяла голяма общност заради действията на няколко души.

От заведението отговарят, че никога не са имали проблем с това, какъв е цветът на кожата и вероизповеданието на посетителите, но всеки може да се намира в клуба само доката спазва няколко очевидни правила.