58% от руснаците искат Ленин под земята

Мила КУДРИНА, МОСКВА - сряда, 19-04-2017 - 11:56

58% от руснаците поддържат идеята мумията на Ленин да бъде извадена от мавзолея на Червения площад и да бъде предадена на земята. Това показват резултатите от допитване на социологическата агенция „Левада-Център“, цитирани от Интерфакс. Анкетата е направена в навечерието на рождения ден на вожда и учителя на социалистическата революция, който е на 22 април, допълват агенциите.  

          Една трета от респондентите са предложили тялото на Владимир Илич да бъде погребано до стените на Кремъл, където е вечният дом на редица съветски лидери и герои на страната. 26 на сто от анкетираните пък смятат, че траурната церемония трябва да се проведе на Волоковските гробища в Санкт Петербург. Всеки трети руски гражданин пък е категоричен, че мумията трябва да остане в мавзолея. Социолозите отбелязват, че през последните 10 години настроенията на руснаците относно съдбата на тленните останки на Владимир Илич почти не са се променили. Тазгодишното проучване показа още, че 79% от анкетираните са против събарянето на паметниците на Ленин в страната, 14 на сто са на обратното мнение. Оценявайки ролята на личността на вожда на световния пролетариат в историята на Русия, една четвърт от допитаните са на мнение, че паметта за него ще живее, но никой повече няма да тръгне по неговите стъпки. Други 23% са посочили, че Ленин е извел страната на пътя към прогреса и справедливостта, а 21% смятат, че неговите идеи са били опорочени от последователите му. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.