Нови батерии се зареждат за минути

Агенция Монитор - понеделник, 15-05-2017 - 12:28

Електромобилите се развиват с бързи темпове, но в едно винаги изостават от автомобилите използващи изкопаеми горива. Независимо от начина, по който се осъществява, зареждането на електрическите автомобили е изключително бавно. Израелска компания StoreDot иска да промени това с FlashBattery, батерия която може да бъде заредена само за пет минути.

От една страна, заради безопасността и от друга, защото бързото зареждане причинява по-бързо износване на настоящите литиево-йонни батерии. StoreDot от известно време изпробва решения за тези проблеми. Първоначално компанията демонстрира технологията в смартфон, преди да насочи вниманието си към процъфтяващия пазар на електрически автомобили.

 


FlashBattery използва така наречените наноточки, осигуряващи бързо зареждане. Наноточките са химически синтезирани пептидни молекули, които формират основата за многофункционален електрод, позволяващ бързо зареждане със свръх кондензатор и бавно разреждане подобно на литиево-йонните батерии. Химичното съединение е незапалимо и има по-висока температура на изгаряне от графита, което намалява съпротивлението в батерията.

Наноточките са направени от редица екологично съобразни биоорганични суровини, които са в изобилие в природата, което според StoreDot ги прави евтини за производство.

 


Компанията говори за потенциала за пълно мащабна батерия за електрически автомобили, използващи тази технология, като наскоро демонстрира концепцията на събитие в Берлин. Демонстрацията включваше зареждането на една единствена клетка от батерията, като до този момент не е ясно каква зареждаща станция ще е необходима, за да бъде реалност зареждането на цяла кола за пет минути.


StoreDot казва, че FlashBattery е в напреднала фаза на развитие и предполага, че е възможно технологията да се появи в електрически автомобили през следващите три години. За момента максималният пробег, който би могъл да предостави планираната батерии, ще е около 480 километра, което се равнява на Tesla Model S с мощност 90 кВтч.

„Бързото зареждане е критичната липсваща връзка, необходима, за да бъдат електрически автомобили общоприети”, казва д-р Дорон Мисдорф, съосновател и главен изпълнителен директор на StoreDot.

 

 
Тагове:  KStoreDotFlashBattery

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.