Продажбите на компютри вдигнаха оборотите в търговията

Агенция Монитор - вторник, 09-05-2017 - 16:35

Продажбите на дребно на компютърна и комуникационна техника са скочили с 20,5% през март тази година спрямо същия месец на миналата година. Така те вдигнаха оборотите на търговията за периода, сочат данните на НСИ. Статистиката сочи, че търговията на дребно в България нараства с 5,9% на годишна база през март 2017 г. Това е най-силното повишение от юни миналата година, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение предишния месец ръстът беше 3,8%.

Значително увеличение през март се отчита и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17,9% спрямо третия месец на 2016 г.

Намаление е регистрирано само при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 12,5%. През март оборотът нараства по-значително спрямо февруари при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,7%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,1%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2%. С 3% намалява търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, а с 1,5% - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.