Заради горещото лято гроздоберът започна 2-3 седмици по-рано.
СНИМКА МОНИТОР
Ще съберем около 200 млн. кг

Дъждове и пожари свиха реколтата от грозде

ВАСИЛ НАНЧЕВ - петък, 09-09-2016 - 09:00

С пари от ЕС рекламираме вината си в САЩ, Япония, Китай и Русия

Дъждовете и студовете през пролетта, градушките през лятото и пожарите в някои райони на страната ще намалят реколтата от грозде, научи „Монитор”.

Според Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара (ЛВК) тя ще е по-малка от миналогодишната, когато сме прибрали 196 млн. кг.

„От друга страна, заради топлото време в последните месеци

 

гроздето узря по-рано и беритбата вече започна.

 

Очаква се тази есен в страната да се произведат около 140 млн. л вино”, обясни той.

Браншовикът смята, че по-ниската реколта няма да повлияе особено на изкупните цени на гроздето, защото голяма част производителите на вино( малки и големи) са собственици на лозовите масиви. Други изкупуват суровината на базата на дългосрочни договори с кооперации. „Няма да има големи колебания в цените”, прогнозира Радев.

Красимир Коев, изпълнителен директор на агенцията по лозата и виното (ИАЛВ), смята, че и от тазгодишната реколта от грозде

 

ще пием хубаво вино и то няма да е по-скъпо.

 

„Прогнозите за добивите обаче засега са доста несигурни”, каза той за „Монитор”. „Все някакви проблеми възникват. Пожарите около Тополовград унищожиха част от лозята, а в Северна България пък е имало градушки”, добави той. Коев припомни и студената и дъждовна пролет, създала доста проблеми на лозарите и засушаването в някой райони, където с месеци не е валяло въобще.

Шефът на ИАЛВ изрази оптимизъм количеството набрано грозде до края на есента да бъде поне, колкото през миналата година, около 200 хил. т.

 

„Качеството на гроздето обаче е много високо”,

 

категоричен е Коев. „Тази година то узрява по-бързо и гроздоберът тръгна 2-3 седмици по-рано. Отдавна не се е случвало червените сортове да станат в края на август. Търсенето от страна винпромите е голямо, предлагането също е на добро ниво. Кампанията е спокойна, няма прекупвачи и напрежение. Суровината за родните винопроизводители е достатъчно. Не остават излишъци, които да останат неприбрани от лозята или неизкупени. Единствено се опасяваме са не се развали времето и да не обърка гроздобера”, добави той.

Статистиката на ИАЛВ сочи, че

 

за износ обикновено отиват 7-8% от реколтата

 

или към 10-15 млн. кг грозде. За експорт грозде от България изкупуват италиански и румънски търговци, както и фирми от Чехия.

В последните години най-голямата реколта от 250 млн. кг е била през 2013 г. Най-лошата за последните 30 години бе 2014 г. - със 108 млн. кг.

Няма големи промени в пазарите ни за износ на вино и други алкохолни напитки. До 2018 г. с пари от ЕС се прави рекламна кампания на българските вина в Русия, Беларус, Китай, Япония, САЩ. Вече има подписани 4 договора. Според Красимир Коев в чужбина се търсят най-много бутиковите ни вина с уникален вкус.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.