Янис гази бос в калта на най-светлия празник Рождество Христово
Снимка Авторът

Босо момче насред зима взриви социалните мрежи

Северина Иванова - неделя, 27-12-2015 - 12:50

6-годишния Янис гази кал и лед в продължение на месеци

Босо момченце насред зима взриви социалните мрежи навръх Коледа. Детето е едва 6 годинки и в продължение на месеци гази босо в кал в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Първи на драмата попаднал ромският общественик Стефан Лазаров, който е бил дългогодишен кмет в махалата. „През всички тези години никога досега не бях виждал босо дете през зимата. През лятото ходят без обувки, но е топло. Представете си сега, че това дете гази в кал и лед“, разказва Лазаров.

Момченцето се казва Янис и е едно от седемте деца в семейството на Шаро и Комбата. Така били известни бащата и майката на децата. Малкият Янис не можа да разбере какво е Коледа, празник или подаръци. Единствен при него отиде бившият кмет, облечен с костюм на Дядо Коледа. Последва благотворителна инициатива и от вчера /неделя/, детенцето вече има обувки.

„Направихме това за всички бедни деца. Събрахме дрехи и обувки, които им раздадохме. Сега ще могат да посрещнат Новата година подобаващо, не голи и боси“, казва още през сълзи Стефан Лазаров. Благотворителната кампания е обхванала общо 60 деца. Всяко едно от тях вече се радва на новите си подаръци.

След публикуване на снимката с босото момче в интернет, последваха множество коментари и възмущение от случващото се с децата на бедните семейства.“Няма значение от какъв етнос си, децата са деца и не бива да бъдат в такова положение“, гласи един от многобройните коментари под снимката на Янис.