Сиамските близнаци от Сливен навършиха годинка преди седмица
Интернет
Фондът за лечение на деца решава дали да ги изпрати в САЩ

Искат $500 хил. за разделянето на сиамските близнаци

Силвия Николова - четвъртък, 24-08-2017 - 16:11

Поне $500 хил. ще струва разделянето на сиамските близнаци от Сливен. Тази базовата цена е посочена в офертата на университетска болница „Мантефиоре“ в Ню Йорк – САЩ, получена в началото на месеца във Фонда за лечение на деца. Това съобщи за „Монитор“ Пенка Георгиева – член на неговия Обществен съвет и председател на Пациентската организация „Заедно с теб“ и поясни, че обикновено сумите нарастват на място, тъй като се налагат редица допълнителни изследвания и манипулации при лечението на деца, които фондът също заплаща.

Преди фондът да гласува на извънредно заседание, екип от лекари трябва да направи обстноен преглед на близнаците, които вече са на годинка и се отглеждат в дом за медикосоциални грижи в Бургас. Последно подробен медицинскти статус им е снеман през октомври миналата година.

Комисия от медицински специалисти трябва да решат дали е възможно децата да бъдат транспортирани в чужбина и при какви условия, както и с какъв медицински транспорт, тъй като те не могат да живеят без животоподдържащи грижи. Ако фондът реши да ги изпрати, с тях щге пътуват задължително анестезиолог и реаниматор, които познават случая основно и ще подготвят децата за пътуването.

Освен това, трябва да се свика и правна комисия, която да даде становище за правата на децата, защото двете деца имат различни права е решил обществения съвет на свое заседание късно в сряда.

От американската болница предлагат да разделят сиамските близнаци без да уточняват дали живота и на двете деца ще бъде запазен, уточни Пенка Георгиева.

Момченцата имат отделни ЕГН-а, но общи органи и системи, тъй като те са с тежка комплексна вродена аномалия - сраснали са в тазово-седалищната област и имат обща коремна кухина.

Правна комисния ще трябва да реши и кой ще защитава интересите на едното от тях. Засега бабата е техен настойник, но тя не може да защитава интересите и на двете, ако се наложи при разделянето едното дете да бъде жертвано за сметка на живота на другото, коменстираха юристи.

Майката на децата е непълнолетна, на 14 години е, а бащата е нейн втори братовчед.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.