Българите не успяха да си спечелят промоция за по-горна група
БТА
След загуба от Унгария за купа „Дейвис”

България не стигна мечтаната първа група

Монитор - неделя, 20-09-2015 - 19:55

Русия отново остана извън световния елит

България загуби дуела с Унгария и се размина с мечтаното класиране в първа група на зона Европа/Африка за купа „Дейвис” - неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Победата за унгарците донесе първата им ракета Мартон Фучович (№234), който в първия неделен сингъл не даде шанс на Александър Лазов (№425) и спечели с 6:3, 6:4, 6:2. Българинът имаше своите шансове най-вече в края на втория сет, когато на моменти надиграваше съперника си, но последната дума бе на Фучович.

В първите два сингъла в петък маджарите дръпнаха с 2-0, а в събота Тихомир Грозданов и Александър Лазов дадоха надежда на нашите с победа на двойки с 2:6, 7:6(3), 6:4, 4:6, 6:1 над Мартон Фучович и Левенте Годри.

След загубата на Лазов във вчерашния мача по единично обаче Унгария си осигури крайната победа с 3-1 и изкачване в по-горната група. В последния сингъл, който не бе от значение, Димитър Кузманов победи Габор Боршош с 6:2, 6:7(2), 6:2.

Така България остана на крачка от първо участие от 1988 г. насам в Първа група. В плейофния двубой отборът, воден от капитана Тодор Енев, игра без първата си ракета Григор Димитров.