Баща алармира във Facebook

Нова смъртоносна селфи мания - снимка от ръба на покрива

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 19-06-2017 - 18:35

Според психолози подрастващите се стремят да получат внимание

Родители алармират във Facebook за опасността сред тийнейджърите да се снимат от покриви на високи сгради. Това става ясно от профила в социалната мрежа на загрижен баща, който живее в столичния квартал „Гоце Делчев“. Той дори публикува снимки на ученици, които се снимат на ръба на покриви на високи сгради, парапети и дори по кулата на строителен кран.

„Много моля да обърнете внимание на приложените снимки“, пише разтревоженият мъж, регистрирал се като Nikola Kortov във Facebook. Призивът предизвика десетки коментари. Някои се питат как децата са се качили на такива места и защо са достъпни. Други са на мнение, че родителите не разговарят с децата си и после обвиняват държавата.

Трети пък казват, че редовно виждат как деца ходят по покривите на блокове. По-късно обаче публикацията и снимките бяха свалени.

Според психолога доц. Маргарита Бакрачева самоснимането на ученици на рискови места набира все по-голяма популярност. Според нея случващото се е превърнало в тенденция, която наблюдаваме през последните години. Специалистите обясняват това със стремежа на подрастващите да получат внимание и по-висока оценка от връстниците си. Според доц. Бакрачева учениците следват максимата "Първо снимай, после живей". Дори изследване за нагласите към селфитата, направено между 19-46 годишни, показвало, че 30% от анкетираните виждат красивото в подобни снимки.

„По отношение на подрастващите, бих казала, че те не преценяват риска толкова добре. Затова можем да предпазим децата като говорим с тях", категорична е Бакрачева. Тя допълни, че трябва да се обърне внимание и на връзката между подрастващите. Затова било необходимо младите

хора да отправят послания към техните връстници. „Само по този начин проблемът ще има чуваемост“, категорична е Бакрачева.

В началото на май модата за опасни селфита взе жертва. 14-годишно момиче загина при опит да се снима на покрива на недостроена сграда в района на Медицинска академия в София.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.