Манюел Валс

Франският премиер: Европа няма да може да приеме всички бежанци

Агенция Монитор - петък, 22-01-2016 - 12:18

Премиерът на Франция Манюел Валс предупреди, че Европа няма да може да приеме всички бежанци от войните в Близкия изток, изразявайки несъгласие с позицията на германската канцлерка Ангела Меркел, предаде ТАСС.

"В противен случай обществата ни ще бъдат напълно дестабилизирани", заяви Валс в публикувано днес интервю за Би Би Си.

Според френския премиер Европа трябва спешно да приеме мерки по установяване на контрол по външните си граници.

"Ако Европа не е в състояние да защити собствените си граници, самата европейска идея ще се окаже под въпрос", заяви Валс от Давос, където участва в срещата на Световния икономически форум.

Валс изрази несъгласие с позицията на Меркел, която в разгара на бежанската криза в средата на миналата година каза, че приемането на бежанци е хуманитарен императив.

"Съобщение, което гласи "Елате, ще ви приемем", води до масови разселвания", отбеляза френският премиер.

"Германия е изправена пред огромно предизвикателство. Трябва да помогнем на Германия. Но първото послание, което трябва да изпратим сега, с възможно най-голяма твърдост, е че няма да приемаме всички бежанци в Европа", каза френският премиер, цитиран от Ройтерс.

Макар и Валс да отбелязва, че Меркел "е проявила смелост" със заемането на такава позиция, той е уверен, че изпратеният от Берлин сигнал не е правилен.

"Днес като кажем нещо в Европа, то след броени секунди се озовава на смартфоните в бежанските лагери", каза Валс, според когото тази криза "поставя под заплаха самия европейски проект".

Валс заяви, че изходът от тази криза е да се установи мир в Близкия изток, а докато това е невъзможно, да се усили контролът по външните граници на Европа и да се създадат по-ефикасни центрове за регистрация на бежанци в съседните на Сирия страни.

По данни на ООН през 2015 г. в Европа са пристигнали над 1 милион бежанци и мигранти, главно от Сирия, Афганистан и Ирак, отбелязва ТАСС.

Тагове:  БежанциЕС