Самоукият Георги с китарата, с която свирил на членовете на секционната комисия
Авторът

Избирател с китара развесели с фламенко комисия

Ели Крумова - неделя, 26-03-2017 - 16:31

„Столипиново” пуска бюлетини вяло, шушнат за 100 лева за глас

Избирател с китара развесели с ритми ала фламенко секционна избирателна комисия в „Столипиново”. 19-годишният Георги Кираджиев сам се учил да дърпа струните и влязъл в 49-а СИК в ОУ „Пенчо Славейков” в квартала с любимия си музикален инструмент. Подрънкал на комисията преди да пусне вота си, а след като гласувал, им посвирил пак.

„Определено ни повдигна настроението. Развесели ни”, признава председателят на секционната комисия Найден Иванов.

49-та СИК в „Столипиново” с председател Найден Иванов (първият отдясно)

 

И той, а и останалите председатели на комисии в най-голямото училище в „Столипиново”, признават, че на тези парламентарни избори съкварталците им пускат бюлетините повече от вяло. „Може да се раздвижат към 18 часа, но не е сигурно”, обясняват местните. Някои от тях под сурдинка си шушнат, че гласовете са напазарувани доста преди изборния ден. Мизата уж вървяла 100 лева, но дали е така, жителите на „Столипиново” вдигат рамене и казват, че нищо не знаят.

Жени от „Столипиново” проверяват в коя секция трябва да отидат да гласуват

 

Едва 166 души бяха гласували в 49-а секция в ОУ „Пенчо Славейков” до 15 часа в неделя при брой избиратели 709. Същата бе ситуацията и в съседната 46-а секция, където право на глас имат 789 избиратели, а до 15 часа само 130 от тях бяха пуснали бюлетина.

 

„Какво да правя сега, не знам?”, се чува от секцията, малко преди жителка на „Столипиново” да отиде до урната

 

„Някои от по-възрастните едва гласуват. Не могат да четат и да пишат, като от секцията се чува: „Какво да правя сега, какво? Не знам”, обясняват членове на секционни комисии в школото. Така една баба, която била здрава и нямала право на придружител, се опитала да се вмъкне в черната стаичка с внука си, който да й прочете и да й посочи за кого да гласува. Не успяла, но влизала и излизала от тъмното помещение поне три пъти преди да гласува, като признала после, че е драскала по бюлетината. Друга една се пробвала да се „разпише” с палец, защото била неграмотна, но от комисията не й разрешили и тя дръпнала едно кръстче. „Драсканица някаква положи вместо подпис, но и тя гласува. Това е положението. Повечето питат как да отбележат вота си, но не питат за номер на партия”, въздишат членове на СИК. 

 

Около 16 часа пред най-голямото школо в квартала – ОУ „Пенчо Славейков”, бе струпана полиция

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.