Новата такса влиза в сила от задна дата и е 26,97 евро.
МОНИТОР

С над 4 евро вдигат таксата за обслужване на самолети

Агенция Монитор - сряда, 01-03-2017 - 15:49

С 4,29 евро вдигат таксата за прелитане във въздушното пространство на България. Това утвърди със задна дата служебното правителство. Така таксата от 1 януари 2017 г. се повишава от 22,68 на 26,97 евро.

В мотивите е записано, че таксите са разходно ориентирани и покриват необходимите средства за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. Те се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Eвроконтрол) и Европейската комисия, съобщават от Министерски съвет.

Ще бъде намалена обаче наказателната лихва за закъснение при плащане. Досега тя бе 10,06%, а вече е 9,88%.

Промените в на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България предвиждат намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на Летище София от 414,41 лв. на 396,46 лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.