Михаил Горбачов
Коментар за сп. „Тайм“

Михаил Горбачов: Сякаш светът се готви за война

Агенция Монитор - петък, 27-01-2017 - 17:43

Светът днес е претоварен с проблеми. Политиците изглеждат объркани и губещи. Но нито един друг проблем не е по-належащ днес от милитаризацията на политиката и новата надпревара във въоръжаването. Спирането и обръщането на посоката на тази огромна надпревара трябва да бъде наш основен приоритет, пише в своя коментар за сп. „Тайм“ първият и последен президент на СССР Михаил Горбачав.

Сегашната ситуация е твърде опасна. Повече войски, танкове и бронирани машини пристигат в Европа. НАТО и руските сили и оръжия, които би трябвало да са разположени на дистанция, сега са поставени толкова близо едни до други, сякаш за да се стреля от упор. Докато държавните бюджети се борят за финансиране на основните социални потребности на хората, военните разходи продължават да растат. Лесно се намират пари за усъвършенствани оръжия, чиято разрушителна сила е сравнима с тази на оръжията за масово унищожение; за подводници, чийто единствен залп е в състояние да опустоши половин континент; за системи за противоракетна отбрана, които подкопават стратегическата стабилност, изтъква още Горбачов.

Политици и военни лидери звучат все по-войнствено и отбранителните доктрини са по-опасни. Коментатори и телевизионни водещи се присъединяват към войнствения хор. Всичко изглежда така, сякаш светът се готви за война, заключава Михаил Горбачов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.