Бухали се настаниха в училищен двор

Ива Димитрова - неделя, 11-03-2018 - 13:39

Голямо семейство бухали прекарва дните върху висок бор в двора на СУ „П.Р.Славейков” в Добрич. Според едни от децата, броят на птици е пет, други пък твърдят, че са преброили седем. „Бухалите вече втора година са тук. Първата година бяха само два, сега явно са се размножили”, обяснява Красимира Христова, преподавател по биология. Кабинетът се намира на втория етаж и от прозорците му най-добре се вижда разположението на птиците. Любопитното е, че бухалите винаги са обърнати към класните стаи, а не към улицата. Едно семейство ли са или две, никой не може да твърди. Защо са избрали точно това място, също никой не се наема да обясни.

Един от бухалите си е избрал нисък клон, който е на нивото на стаята на Подготвителната група. Още щом пристигнат в училище сутринта, първата работа на децата е да се залепят за прозорците и да търсят бухалите, разказва учителката им Нели Славова.

Бухалът е символ на мъдростта и дълголетието. Смята се, че създава около себе си „енергийно поле на благополучие”. Бухалът се смята и за мощен символ на богатството. Той благоприятства личностното израстване, поощрява развитието на умствените способности, помага в натрупването на знания, усилва духовното развитие. Смята се, че присъствието на бухал усилва така наречения „късмет в ученето”.

„Дали е така или не, но когато си видя бухалите на клоните, съм по-мотивиран и като че ли си мисля, че знам много повече от друг път. Жалко, че този бор, където живеят нашите птици, е само пред няколко кабинета, а не пред всички”, казва седмокласникът Тодор.

Славейковци се радват на летящите си съученици и се надяват те много да им помагат при предстоящите контролни, класни, външни оценявания и матури.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.