Заради злоупотреба с господстващо положение

КЗК образува производство срещу „Музикаутор”

Агенция Монитор - вторник, 14-02-2017 - 18:08

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство срещу сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор” заради злоупотреба с господстващо положение. Жалба бе подадена от Българското национално радио в средата на януари, след като организацията му наложи забрана да изпълнява песни от репертоара й – 95% от всички музикални творби на световно ниво. КЗК вече се е произнасяла, че сдруженията от този род са в положение, равностойно на господстващо, а ако намери искането на БНР за основателно, може да задължи „Музикаутор” да преустанови действията си по казуса с медията. В този случай на организацията е вероятно да бъде наложена и санкция.

„Твърдят, че „Музикаутор” е монополна организация. Наистина има практика на КЗК, която дефинира положението на „Музикаутор” като господстващо. Това е обаче правило във всички държави. Една е организацията в Румъния, Гърция, Италия, Германия, Великобритания и т.н. Има изключения – в САЩ са три, но там пазарът е огромен, и Турция, която има две. БНР е правоносител, бивайки най-големият продуцент в България. То събира възнаграждения от частните медии и националната телевизия чрез ПРОФОН и продава собствения си музикален репертоар на пазарни цени. В същото време, когато се явява като ползвател по отношение на авторските права, то иска да използва привилегии. Това е несправедливо”, обясни преди време изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.