Устройство за смартфон замества скъпо лабораторно оборудване

Агенция Монитор - събота, 12-08-2017 - 15:35

Обикновено, за анализ на кръв, урина или слюнка е необходимо скъпо струващо лабораторно оборудване. Такова оборудване не винаги е на разположение на медиците в развиващите се страни или на пациентите, следящи своето собствено здраве у дома. Учени от Университета на Илинойс са създали 3D-отпечатано устройство с достъпна цена ($550), което работи с обикновен смартфон, анализирайки проби дори с по-голяма точност.

Известно като TRI (Transmission Reflectance Intensity) анализатор, устройството е разработено от екип, ръководен от проф. Брайън Кънингам. Според университета, устройството е „способно да анализира проби за всеки вид тест, използващ течност, която променя цвета си или която генерира светлина, като например флуоресцентни бои.
За да се използва, течностите за анализ се поставят в специална касета, която ръчно се плъзга през отвор в устройството. Тогава използвайки LED светкавицата на телефона или интегрирания зелен лазерен диод, пробата се осветява. Светлината преминава през оптично влакно и през дифракционна решетка и се улавя от задната камера на телефона. След това посредством приложение изображението се анализира за специфични цветови промени или флуоресценция, в зависимост от извършвания тест.

Устройството позволява извършването на многократни анализи в бърза последователност, тъй като касетата може да бъде заредена с няколко проби наведнъж.

Освен приложението му в медицинската диагностика, устройството може да се използва и за следене на околната среда, тестване на лекарства, контрол на качеството на производството и безопасност на храните.

Тагове:  KTRI

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.