Баба хвърли 20 000 лева през терасата

Ели Кру­мо­ва - четвъртък, 15-06-2017 - 13:52

Искала да помогне на инспектор Стефанов да залови ало измамници

Възрастна пловдивчанка се довери на ало измамници и олекна с 20 000 лева. Тя изхвърлила пачките през терасата на апартамента си на бул. „Шести септември” и чак на следващия ден се усетила, че е преметната.

Историята започнала в 20,50 часа на 14 юни т.г. с обаждане на мобилния телефон на 73-годишната Лилия Д. Обадил й се уж инспектор Стефанов от Второ районно управление на полицията в Пловдив. Той бил много убедителен по време на телефонния разговор, като казал на пенсионерката, че полицията се опитва да залови телефонни измамници. Те източвали банковите сметки на хората, а самият той – инспектор Стефанов, бил по петите им от много дълго време, но все не успявал да ги хване. Затова той помолил бабата за съдействие. В същия този момент, докато тя говорела с мнимия полицейски инспектор, й звъннал и стационарният телефон. Там тя говорила с друг мъж, който започнал да я заплашва, че ако помогне на полицията да хване престъпниците, ще й отмъстят. Така възрастната пловдивчанка повярвала на мнимия инспектор и изпълнила неговите указания. Те били да събере каквито пари има в дома си, да ги опакова добре и да ги сложи в найлонова торбичка, която да изхвърли през терасата на третия си етаж. Пенсионерката това и направила, като през цялото време си мислела, че по този начин помага на разследващите да задържат телефонни измамници.

Още един случай на ало-измама разследват истинските полицаи в Пловдив. Той е станал на метри от дома на 73-годишната Лилия, но няколко часа по-рано. Около 13,30 часа 80-годишният Гаро Ч. получил телефонно обаждане. Непознат мъж му се представил за полицай и обяснил на ошашавения дядо, че има фалшиви златни бижута. Трябвало да предаде ценностите си в полицията, за да бъдат тествани. Указанията били дядото да събере всичкото злато от дома си и да го сложи в една торба. След това трябвало да остави торбата с бижутата до третия контейнер на ул. „Жулио Кюри” преди тунела на бул. „Шести септември”. Старецът изпълнил указанията и сложил около 200-230 грама златни ценности в торбичка, която оставил под контейнера за боклук, след което се прибрал вкъщи. Чак вечерта, когато се върнала съпругата му, станало ясно, че той се е вързал на ало-измамници и бил подаден сигнал в полицията.

След тези два случая на измамени възрастни хора в рамките само на няколко часа в един и същи ден от полицията в Пловдив отново призоваха пенсионерите да не се предоверяват на непознати по телефона. От РДВР Пловдив уточниха, че полицията никога не търси съдействие от хората с телефонни обаждания и с искания за пари. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.