До края на годината

Китай изстрелва първия си спътник открит код

Агенция Монитор - понеделник, 09-04-2018 - 14:26

Във втората половина на 2018 г. Китайската академия на науките ще изведе в орбита първия си спътник с открит изходен код "Тянчжи-1".
Изстрелването ще бъде осъществено от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу. Космическият апарат ще бъде първият елемент от бъдеща система спътници, която ще бъде разгърната в близките години.
"Тянчжи-1" ще използва облачна изчислителна платформа. Освен това в полезния изчислителен товар на апарата ще бъдат включени четири смартфона на китайски производители. Както съобщиха конструкторите, спътникът ще може да работи с няколко базови езика за програмиране.
"Тянчжи-1" ще бъде изведен в космоса в качеството на основен елемент на бъдеща мрежа от подобни апарати. Той ще се използва за тестване на нейните ключови технологии. Китай планира да изстрелва по един такъв апарат всяка година. Благодарение на своя открит код "Тянчжи-1" ще може да бъде използван не за изпълнение на отделни задачи, а в качеството си на многопрофилна платформа той ще изпълнява програми на различни ползватели. Те ще могат да разработват за своите цели операционна система, да я качат на компютъра на спътника и да използват неговото оборудване.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.