Изгарят 56 т опасни отпадъци в Германия

Христо Христов - сряда, 23-11-2016 - 13:09

56 тона опасни отпадъци, основно остарели и негодни за употреба пестициди и други отрови за борба с вредителите по растенията ще бъдат транспортирани и унишожени в специална инсталация, намираща се на територията на Германия. Средствата в размер на 130 000 лв са предоставени с решение на МС, до сега отпадъкът се съхраняваше на територията на някогашния химически комбинат АТЗ – Стара Загора в специално изработени ББ-кубове.

Договорът за транспортирането и унищожаването е подписан с „БалБок инженеринг“ АД, срокът за изнасянето им е до 12 декември.

По данни на МОСВ през 2015 година на територията , обслужвана от регионалните екоинспексции в Стара Загора и Бургас е имало складирани в ББ – кубове над 725 т пестициди с изтекъл срок на годност. На територията на цялата страна по него време по непълни данни те са били над 4 500 т.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.