Нови 4 болни от морбили в Пловдив

Ели Крумова - петък, 14-04-2017 - 17:57

От първия случай в средата на март до момента обриналите се са 53-ма

Нови четирима са се обринали от дребна шарка в Пловдив в последните два дни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. На 13 април т.г. в РЗИ било съобщено за три деца и жена на 32 години, които са последните заболели от морбили.

Първият случай е на жената, която е от село Белозем. До момента за нея не е било установено как се е заразила, защото нямало епидемична връзка с някой друг болен от морбили. 32-годишната обаче била без данни някога да е била имунизирана. Контактни в нейния дом са били други двама възрастни, които в следващите дни трябва да следят дали няма и те на свой ред да се опъпят. Вторият случай е със 7-годишно дете, което на 31 май 2011г. е било имунизирано срещу морбили. Най-вероятно детето се е заразило в детската градина, която посещава. Последно е било на забавачница на 31 март т.г. С това дете в градината са контактували 18 други хлапета, всички обаче са с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Третият случай е дете на 7 месеца от Стамболийски, което е твърде малко, за да бъде ваксинирано. Четвъртият заболял от морбили е малчуган на година и половина, който обаче не е бил ваксиниран, тъй като има диагноза епилепсия. Детето е било заразено в Инфекциозна клиника, където се е лекувало от 29 март до 2 април. След това от 9 април до 12 април е било хоспитализирано в детското отделение на друга болница в града. Там с него са били контактни 19 малки пациенти и 8 души персонал.

До момента, от началото на заболяването на 17 март, в РЗИ Пловдив са регистрирани 53 случая на морбили. Лабораторно потвърдените са 26, два са отрицателни, а един е с променена диагноза рубеола. За всички останали се чака резултат, уточняват здравните власти. 124 хлапета са били имунизирани до 12 април в изпълнение на предписанията на РЗИ – Пловдив, уточниха оттам.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.